sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Suklainen vadelmakakku


Mieheni mumma täytti 85-vuotta ja tämä kakku tuli tehtyä kahvipöytään. Sain vapaat kädet kakun tekemiseen, maun sekä koristeiden suhteen. Tämä on loppujenlopuksi yllättävän vaikea homma, sillä ikinä ei voi tietää mistä tykätään. Päädyin kuitenkin suklaakakkuun, sillä harvemmin näitä tulee tehtyä. Ja onhan tavallinen kermakakku hieman tylsä ja tavallinen vaihtoehto. Kakkupohja on tuttu resepti, joka on kinuskikissan sivuilta otettu. Täytteen ohje on otettu suklaapossun blogista, tosin hieman muokattuna. Vadelmamoussen tein 1,5 kertaisena ja lisäsin vadelmia vielä 150g. Tiesin kakkupohjan olevan hyvin suklainen, jota suklaaganache vielä korosti ja halusin tätä täydentää erittäin vadelmaisella moussella. Vahvoja makuja molemmissa.

Tässä kakussa tuli testattua myös itselle uutta juttua, nimittäin sveitsiläistä marenkia. Valkuaiset ja sokeri kypsennetään vesihauteessa, noin 60 asteiseksi. Tämän jälkeen vatkataan sähkövatkaimella 5-10 minuuttia ja tämän ansiosta koostumuksesta tulee silkinpehmeä, kiiltävä ja täyteläinen. Sveitsiläinen marenki ja paseerattu vadelmasose - täydellinen yhdistelmä!

Kakkupohjan suosittelen tekemään jo edellisenä päivänä. Jääkaappissa yön yli ollut pohja on paljon helpompi käsitellä, jämäkämpi koostumukseltaan. Pohjassa kannattaa varautua siihen, että sitä ei hirveästi siirrellä tai nostella ja murtuu helposti. Itsekin kokosin jokaisen kakkupohjalevyn kolmessa palassa, pieni palapelin kokoaminen. Tähän lisättynä hieman vetelämpi täyte, niin meinasi iskeä epätoivo kokoamisvaiheessa. Kokosin kakun suoraan tarjoilualustalle, ympärille laitoin irtopohjavuoan reunat sekä vielä reunakalvon. Vaikka täytettä valahti kakun reunoille, osittain myös painavien kakkulevyjen vuoksi, oli se yön aikana jämäköitynyt hyvin liivatteiden ansiosta. Nämä pienet vänksläykset ei valmiissa kakussa näy, en ainakaan usko että kukaan kahvipöydässä kiinnitti huomiota. Ympärille tein yksinkertaiset ruusupursotukset - helppo ja näyttävä pursotus. 

Kerrankin tuli otettua kuva myös välivaiheesta, ennen pursotuksia. Siitä hyvin näkeekin rikkoutuneen kakkupohjan ja valahtaneen täytteen. Maku oli kuitenkin erinomainen, varmasti tulee tehtyä toistekin! :)

Mehevä suklaakakkupohja:
2dl vehnäjauhoja
1½dl perunajauhoja
3tl leivinjauhetta
3/4tl suolaa
2tl vaniljasokeria
1½dl tummaa kaakaojauhetta
150g voita
3½dl sokeria
3 kananmunaa
3dl kädenlämpöistä maitoa

Kostutus:
vaniljamaito

Suklaaganache:
75g tummaa suklaata
3/4dl kuohukermaa
2tl vaaleaa siirappia

Vadelmamousse:
3 valkuaista
2dl sokeria
600g tuoreita vadelmia
5rkl maissitärkkelystä
3rkl vettä
2 1/4dl Flora vispikermaa
6 liivatelehteä
1,5rkl kuumaa vettä

Ruusupursotukset:
6dl kuohukermaa
500g maitorahkaa
sokeria, vaniljasokeria maun mukaan

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. (halkaisija 24cm). Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmunat yksitellen edelleen vatkaten. Sekoita hitaalla teholla vatkaten joukkoon ensin runsaasti jauhoja, tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat aineet ja kädenlämpöinen maito. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa 50-60 minuuttia. Anna seistä vuoassa 15 minuuttia ennen kumoamista. 

Valmista ensin vadelmamousse. Paseeraa vadelmat siivilän avulla soseeksi. Tähän on hyvä käyttää pyöreäpohjaista teräskauhaa, jolloin saa parhaiten hyödynnettyä vadelmat. Kuumenna paseerattu vadelmasose kattilassa kuumaksi. Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 3rkl vettä keskenään ja kaada ohuena nauhana kiehuvan vadelmasoseen joukkoon. Keitä, kunnes seos paksunee, 1-2 minuuttia. Ota kattila pois levyltä ja jäähdytä. Vadelmasoseen jäähtyessä tee sveitsiläinen marenki. Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja kulho vettä sisältävän kattilan päälle. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja sokeria käsivatkaimella, kunnes sokeri sulaa ja seos on noin 60 asteista. Ota seos pois levyltä ja vatkaa sähkövatkaimella 5-10 minuuttia, kunnes se on paksua ja kiiltävää. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa sillä aikaa vispikerma vaahdoksi. Kuumenna 1,5rkl vettä kiehuvaksi ja sulata ylimääräisestä vedestä puristetut liivatelehdet joukkoon. Sekoita liivateseos vadelmasoseen joukkoon. Tämän jälkeen vadelmasose sveitsiläisen marengin sekaan varovasti käännellen, lopuksi kermavaahto. 

Valmista suklaaganache. Laita suklaa ja kerma mikron kestävään kulhoon. Lämmitä mikrossa välillä sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Sekoita lopuksi joukkoon siirappi. 

Jaa suklaakakkupohja kolmeen osaan. Aseta alin pohja tarjoilulautaselle, laita ympärille irtopohjavuoan reunat tueksi. Kostuta vaniljamaidolla. Levitä pinnalle puolet suklaaganachesta ja puolet vadelmamoussesta. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta, levitä loput suklaaganachesta ja vadelmamoussesta. Nosta viimeinen kakkulevy päälle, kostuta. Nosta jääkaappiin hyytymään yön yli, jotta maut ehtivät tasoittua ja kakku "jämähtää" kunnolla. Vadelmamousse saattaa valua kakun väleistä reunoille, mutta tämä ei haittaa. Irtopohjavuoan reunat ovat tukena ja liivatelehdet hyydyttävät täytteen kokonaan. 

Vatkaa pursotuksia varten kerma vaahdoksi, lisää maitorahkat ja maun mukaan sokereita. Älä laita liikaa sokeria, sillä kerma-rahkaseoksen ei tarvitse olla liian makea. Irrota kakusta irtopohjavuoan reunat. Levitä ohut kerros kerma-rahkaseosta kakun reunoille ja päälle. Laita loput kerma-rahkaseoksesta pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota ruusukuvioita aloittaen kakun alaosasta, edeten ylöspäin ja lopuksi kakun keskiosaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti