torstai 18. elokuuta 2016

Nonparellikakku


Sain kunnian tehdä Aino-tytölle syntymäpäiväksi nonparellikakun. Hieman jännitti kakun teko, sillä en ole ennen tehnyt nonparellikakkua. Enkä oikeastaan käytä muutenkaan nonparelleja hirveästi leivonnassa. Lähinnä se, miten ne käyttäyvät kreemin kanssa; pysyvätkö hyvin paikoillaan vai valahtavatko pois. Kakun teossa ei näin jälkikäteen ollut mitään ongelmia, kreemi oli helppo levittää, samoin nonparellit. Nonparellien pitäisi pysyä moitteettomassa kunnossa kreemin ansiosta parikin päivää, mutta tein silti loppujenlopuksi kakun valmiiksi vasta synttärijuhlien aamuna.

Täytteenä toiveiden mukaan mansikkaa ja suklaata, päädyinkin tuttuihin ohjeisiin mitä on ennenkin tullut käytettyä.

Pohja:
6 kananmunaa
2 1/4dl sokeria
1½dl vehnäjauho
1½dl perunajauho
1½tl leivinjauhe

Mansikkatäyte:
2dl kuohukermaa
2rkl sokeria
½dl vaniljakreemijauhetta
100g maustamatonta tuorejuustoa
300g mansikoita
2 liivatelehteä

Suklaatäyte:
2dl kuohukermaa
100g tuorejuustoa
130g tummaa suklaata

Kostutus:
jaffa / appelsiinimehu

Sokerikreemi:
375g voita
7½dl tomusokeria
3rkl vettä
3tl vaniljasokeria
4½tl vanilja-aromia

Koristeet:
200g erivärisiä nonparelleja
(vaaleanpunainen sokerimassarusetti)

Voitele ja korppujauhoita kakkuvuoka. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilänläpi kananmuna-sokerivaahdon joukkoon. Kääntele nuolijalla varovasti sekaisin. Kaada täyte vuokaan ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa 35-45 minuuttia, kunnes kakkupohja on saanut hieman väriä eikä tartu enää tikkuun kiinni. Anna pohjan olla hetki vuoassa ja käännä tämän jälkeen ylösalaisin leikkuulaudan päälle. Anna jäähtyä. Halkaise jäähtynyt pohja kolmeen osaan.

Valmista mansikkatäyte. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sokeri ja vaniljakreemijauhe. Soseuta mansikat, ota erilleen vajaa ½dl. Sekoita mansikkasoseen sekaan notkistettu tuorejuusto. Kuumenna erilleen ottamasi vajaa ½dl mansikkasosetta kiehuvaksi ja sulata ylimääräisestä vedestä puristetut liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana mansikkasose-tuorejuustoseoksen joukkoon ja tämän jälkeen kaada seos kermavaahdon sekaan.

Aloita jo tässä vaiheessa kakun kokoaminen. Ota vuoka, joka on korkeampi kuin kakkupohja. (esim. kakkuvuoka, missä paistoit pohjan, mikäli se oli korkeampi vuoka). Vuoraa vuoka kelmulla. Nosta kakkupohjan "päällimmäinen" levy vuoan pohjalle, kostuta ja levitä mansikkatäyte. Nosta pinnalle toinen kakkupohjalevy, kostuta ja nosta jääkaappiin suklaatäytteen valmistamisen ajaksi.

Valmista suklaatäyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto erillisessä astiassa. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä ja lisää tuorejuuston sekaan. Kaada suklaa-tuorejuustoseos kermavaahdon joukkoon. Levitä täyte toisen kakkulevyn pinnalle, lisää viimeinen kakkupohjalevy, kostuta. Kääri kakun pinnalle vielä kelmua suojaksi. Nosta kakku jääkaappiin ja anna jähmettyä muutama tunti. Kakun voi antaa olla jääkaapissa myös yön yli, jotta maut ehtivät tasaantua.

Kumoa kakku tarjoilulautaselle niin, että vuoassa olevan kakun "päällinen" käännetään kakun pohjaksi. Näin suklaatäyte tulee alimmaiseksi ja mansikkatäyte ylemmäksi. Kakun reunoja on helppo siistiä, kun se on jähmettynyt ja mansikkatäyte hyytynyt kunnolla.

Valmista sokerikreemi. Vatkaa huoneenlämpöistä voita sähkövatkaimella ja lisää tomusokeria pienissä erissä. Lisää lopuksi vesi, vaniljasokeri ja vanilja-aromi. Levitä kreemiä samantien kakun päälle ja reunoille. Painele nonparelleja kakkuun kiinni. Tämä kannattaa tehdä uunivuoan päällä, jossa on puhdas leivinpaperi = putoilevat nonparellit on helppo kerätä talteen. Nonparellit saa kakun reunoille laittamalla niitä kämmenelle ja laskemalla kättä kakun pintaa pitkin alaspäin pikkusormi kakun reunan lähellä. Halutessasi voit laittaa kakun pinnalle vielä rusetin, ruusuja jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti