perjantai 2. syyskuuta 2016

Juustoinen paprikapiirakka


Syyskuu on meille säästösyyskuu ruoan osalta ja pyritään tyhjäämään pakastinta ja kuiva-ainekaappia ennen uusien ostamista. Tämän piirakan idea lähti itseasiassa siitä, että löysin jääkaapista eilisen päiväyksellä olevan tuorejuuston sekä paprikaa ja kirsikkatomaatteja, jotka muutaman päivän päästä olisi ollut käyttökelvottomia. Pakkasesta löytyi kermaviili-voitaikinaa sekä juustoraastepussi. Piirakan kaikki aineet löytyivät jo valmiina kaapeista eikä tarvinnut vartavasten kauppaan lähteä. Illalla saatiin herkutella lämpöisestä juustopiirakasta, nam!

Noudatin ennen orjallisesti reseptejä, oli sitten kyseessä suolainen tai makea leivonnainen. Suolaisiapiirakoita on tullut nykyään tehtyä niin paljon ja aikalailla rutiinilla menee täytteen osalta: 2 kananmunaa, 200g tuorejuustoa, yleensä ruokakermaa, juustoraastetta ja loput aineet tuleekin mitä jääkaapissa sattuu olemaan. Helppo keino tyhjentää pian pilalle menevät ruoat. Piirakkapohjankin pystyy tekemään yksinkertaisesti voista, jauhoista, leivinjauheesta, suolasta ja vedestä.

Piirakkavuoka halkaisijaltaan 26cm

Kermaviili-voitaikina:
150g voita
3dl vehnäjauhoja
2dl grahamjauhoja
1tl leivinjauhetta
½tl suolaa
200g kermaviiliä
1½dl juustoraastetta

Täyte:
1 iso punainen paprika
170g mustaleima-juustoa (tai muuta voimakasta juustoa)
200g chili-paprikatuorejuustoa
2 kananmunaa
mustapippuria
150g kirsikkatomaatteja
vihreitä jalapenoja

Valmista kermaviili-voitaikina. (mielellään jo edellisenä päivänä!!) Sekoita keskenään vehnäjauhot, grahamjauhot, leivinjauhe ja suola. Nypi huoneenlämpöisen voin joukkoon jauhoseos. Lisää kermaviili nopeasti sekoittaen, älä vaivaa taikinaa. Lisää lopuksi juustoraaste. Muotoile taikinasta pallo, kääri kelmuun ja nosta jääkaappiin pariksi tunniksi. (tai mielellään yön yli). Kaulitse taikinasta jauhoja apuna käyttäen pyöreä levy ja nosta voideltuun piirakkavuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille, leikkaa tarvittaessa ylimääräiset taikinapalat pois.

Valmista täyte. Pilko paprika pieneksi kuutioksi. Raasta juusto. (mikäli et käytä valmista raastetta). Sekoita paprikakuutiot, juustoraaste, tuorejuusto, kananmunat ja mustapippuri keskenään. Kaada taikina pohjan päälle. Halkaise kirsikkatomaatit ja viipaloi jalapeno. Asettele kirsikkatomaatit ja jalapenot täytteen pinnalle.

Paista piirakkaa 200 asteessa 30-35 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti