sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Vaniljainen omenapiirakka


Yleensä joka syksy oon saanut mummulta ison pussin omenoita, joista on voinut leipoa vaikka kuinka paljon omenaleivonnaisia. Tänä vuonna oli kuitenkin tullut niin huono sato, että jäi omenat saamatta. Pakko oli kuitenkin jotakin omenoista leipoa ja onneksi kaupassa oli paljon kotimaisia omenoita tarjolla. Löysin kinuskikissan blogista taas mukavan reseptin, jota päätin kokeilla.

Yhteen aikaan joka paikassa oli reseptejä, joissa oli omenaruusuja piirakan pinnalla. Tästä "trendistä" olen taas erittäin paljon jäljessä, sillä koitin ensimmäistä kertaa niiden tekoa. Pienet ruusut oli helppoja tehdä, mutta aikaa siihen sai kulumaan. Mielestäni myös pienet ruusut näyttävät paljon hienommilta, kuin isommat.

Omenapiirakka oli erittäin hyvän makusta ja äiti pyysikin mua tekemään töihin vietäväksi uuden piirakan. Siihen en jaksanut enää näpertää omenaruusuja, vaan tein omenalohkoista "tavallisen" piirakan, pinnalle ripottelin kanelia.

Pohja:
150g voita
1 1/4dl sokeria
1 kananmuna
2dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita

Täyte:
1½dl maitoa
1ps vanhan ajan vaniljakastikejauhetta
250g mascarponejuustoa

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmuna edelleen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinan joukkoon muutamassa erässä. Voitele piirakkavuoka ja painele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille.

Valmista täyte. Mittaa maito kulhoon ja sekoita vispilän avulla joukkoon vaniljakastikejauhe. Nosta jääkaappiin hetkeksi jähmettymään. Lisää joukkoon mascasponejuusto ja levitä pohjan päälle.

OMENARUUSUT
400-500g omenoita
sitruunamehua
sokeria

Pese omenat huolellisesti. Poista omenoista siemenkota ja leikkaa erittäin ohuita viipaleita. Nosta viipaleet kulhoon ja sekoita joukkoon hieman sitruunamehua. (n. 3-4tl). Ripottele myös hieman sokeria joukkoon. Kuumenna omenoita mikrossa n. 3 minuuttia, välillä sekoitellen. Jos omenat pehmenevät liikaa, on niistä hankala saada enää siistin näköisiä ruusuja. Omenat ovat enemmänkin mössöä sen jälkeen. Kuitenkin, jos omenoita kuumentaa liian vähän aikaa, ei niitä saa taiteltua ruusun muotoon. Kieritä omenasiivut rullalle ja kierrä ympärille uusia siivuja. Tee erikokoisia ruusuja ja nostele täytteen pinnalle. Paista omenapiirakkaa 200 asteessa n. 45 minuuttia.

Jälkimmäisessä piirakassa kuumensin myös viipaleita mikrossa (en kuitenkaan tehnyt niin ohuita viipaleita, kuin ruusuihin) ja ladoin piirakan pinnalle. Pinnalle kanelia. Paista myös 200 asteessa 45 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti