lauantai 6. toukokuuta 2017

Lakka-kinuskikakku


Tämä kakku tuli tehtyä äidin 50-vuotis yllätys synttäreille. Meillä oli teemana lappi, joten sen mukaan oli kakussa lakat sekä pinnalla porokuvio. Halusin samalla testata täytekakkua ilman reunapursotuksia. Käytin kakun välissä olevaa moussea myös kakun reunoille sekä pinnalle, tähän päälle vielä kinuskiganache. Epäilytti hieman, kuinka makeaa lopputuloksesta tulisi, mutta ihan turhaan! Ei maistunut yhtään liian makealta, vaan herkulliselta kinuskilta sekä raikkailta lakoilta.

Kuvat eivät taaskaan mitkään parhaimmat mahdolliset ole, pitäisi alkaa enemmän panostamaan valokuviin :)

Pohja:
4 kananmunaa
1½dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

Kinuskikastike:
2dl fariinisokeria
3dl kuohukermaa

5dl vispikermaa
300g suomalaisia lakkoja

Kostutus:
jaffa / appelsiinimehu

Kinuskiganache:
2dl fariinisokeria
2rkl vettä
2dl kuohukermaa

Muut koristeet:
musta sokerimassa

Voitele ja korppujauhoita kakkuvuoka. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja kaada siivilän läpi taikinan joukkoon. Kääntele aineet varovasti sekaisin nuolijan avulla. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa 30-35 minuuttia. Anna valmiin kakkupohjan jäähtyä hetki ja tämän jälkeen kumoa kakku ylösalaisin leikkuulaudan päälle. Anna jäähtyä täysin kylmäksi ja leikkaa pohja 3 osaan.

Valmista kinuskikastike. (tämän voi tehdä jo edellisenä päivänä, sillä kastikkeen täytyy olla täysin kylmää, kun se vatkataan lopuksi täytteen joukkoon). Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan. Kiehauta, älä keitä sen kauempaa. Anna jäähtyä täysin kylmäksi. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Vatkaa myös kylmä kinuskikastike vaahdoksi ja yhdistä vaahdot keskenään.

Nosta ensimmäinen kakkupohja tarjoilualustalle, kostuta. Levitä pinnalle 1/3 kinuskitäytteestä ja 150g lakkoja. (lakoissa ei haittaa, vaikka olisivat vielä kohmeisia, mikäli käytät pakasteita). Nosta toinen kakkulevy, kostuta. Levitä 1/3 kinuskitäytteestä sekä lakoista pintaan ja nosta vielä viimeinen kakkulevy, kostuta. Levitä loput täytteestä kakun pinnalle ja reunoille. Nosta jääkaappiin kylmettymään ennen kinuskiganachen valmistusta.

Valmista ganache. Mittaa fariinisokeri ja vesi kattilaan. Keitä niin kauan, kunnes sokeri on sulanut. Lisää kerma hiljalleen sekaan. Keitä kinuskia koko ajan kevyesti sekoitellen, kunnes se paksuuntuu. Kinuski on valmista noin 15-20 minuutissa. Anna kinuskiganachen jäähtyä hieman. Kaada ganachea kakun keskelle, jolloin se lähtee leviämään kohti reunoja. Nosta vielä jääkaappiin hetkeksi jähmettymään.

Koristele mieleiselläsi tavalla. Itse käytin mustasta sokerimassasta tehtyjä koristeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti