lauantai 6. toukokuuta 2017

Pataleipä - Maailman helpoin leipä!


Rapeakuorinen pataleipä - mitä herkkua! Pataleivän salaisuus on siinä, että taikina nostetaan kuumaan pataan, jolloin saadaan rapea kuori. Aineet löytyvät varmasti suurimman osan kuiva-ainekaapista ja valmistus on naurettavan helppoa. Monesti ainakin itsellä tympii leipien ja sämpylöiden teossa taikinan vaivaaminen, mutta pataleivässä sekin homma skipataan. Ainut miinus valmistuksessa on, että se ei valmistu yhdessä päivässä. Tai toki jos aamusta aloittaa ja illasta lopettaa, niin onnistuu. Tein itse perjantai-iltana taikinan, jonka valmistukseen meni 5 minuuttia. Lauantaina aamusta saikin jatkaa leivän valmistusta.

Käytin leivän teossa pelkästään graham-vehnäjauhoja, jolloin sai vähän rukiimpaa leipää. Mutta tähän sopii mikä tahansa jauho, mitä haluaakaan käyttää. Ohjeen löysin Peggyn pieni punainen keittiö - blogista. Kyseisestä blogista löytyy erinomaisia ruokaohjeita, etenkin arkiruoaksi, joten suosittelen vierailemaan! :)

Ohjeesta tulee 1 pataleipä, 3l pataan tehtynä.

7dl jauhoja
1tl kuivahiivaa
2tl suolaa
3½dl vettä

Sekoita kuivat aineet isossa kulhossa. Kuumenna vesi noin +42 asteiseksi ja lisää jauhojen sekaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa. Peitä kulho huolellisesti tuorekelmulla ja anna taikinan levätä huoneenlämmössä 12-18 tuntia.

Kaada kohonnut taikina jauhoitetulle alustalle. Pyöräytä taikina nopeasti palloksi, edelleenkin vaivaamatta. Jätä kohoamaan liinan alle 30 minuutiksi.

Nosta pata kylmään uuniin ja lämmitä se 225 asteiseksi. Anna padan kuumentua uunissa puoli tuntia. Ota pata uunista ja nosta taikina varoen pataan. Nosta kansi padan päälle ja laita pata takaisin uuniin. Paista leipää puolituntia, ota kansi pois ja jatka vielä paistamista 15 minuuttia.

Nauti leipä lämpöisenä!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti