torstai 7. heinäkuuta 2016

Appelsiinijuustokakku


Suunnittelin juhannuksen kakuksi juustokakkua ja halusin raikkaan ja kesäisen kakun. En ole appelsiinista aikaisemmin kakkua tehnyt, joten siitä idea sitten lähti. Tykkään juustokakuista, joissa täyte maistuu kunnolla. Kakut, joissa maistuu pääosin kerma ja rahka ja pieni sivumaku eivät houkuttele. Sen takia raastoin appelsiinin kuorta, tuorepuristettua mehua sekä vielä appelsiiniaromia, sai kunnolla makua kakkuun. Halusin koristeista myös yksinkertaiset ja appelsiinilohkot pinnalla ovat suhteellisen näyttävät. Ei aina tarvitse kermapursotuksia tai muita koristuksia.

Kakku on tehty halkaisijaltaan 20cm kokoiseen vuokaan. Suosittelen kakun tehtävän muutaman päivän ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät parantua.

Pohja:
170g Digestive-keksejä
50g voita

Täyte:
4 liivatelehteä
2dl kuohukermaa
1rkl sokeria
2tl vaniljasokeria
2prk Valion appelsiinirahkaa
250g mascarponejuustoa
1 appelsiinin raastettu kuori
1 appelsiinin mehu
appelsiiniaromia maun mukaan

Kiille:
1 appelsiini
1dl hyytelösokeria
2dl vettä

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Sivele reunat öljyllä. Murskaa digestivet hienoksi muruksi. Sulata voi ja sekoita keksimurun kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja nosta jääkaappiin täyteen valmistamisen ajaksi.

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sokerit. Lisää kermavaahdon joukkoon appelsiinirahka ja notkistettu mascarpone. Pese appelsiini kunnolla, kuivaa talouspaperilla. Raasta appelsiinin kuori ja purista mehut. Lisää täytteeseen raastettu kuori sekä reilu puolet mehusta. Kuumenna loppu mehu kiehuvaksi ja sulata ylimääräisestä vedestä puristetut liivatelehdet joukkoon. Kaada ohuena nauhana täytteen joukkon. Lisää maun mukaan appelsiiniaromia. (itse laitoin aromia melko runsaasti, n. 10-15 tippaa) Levitä täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa 3 tuntia.

Valmista kiille. Leikkaa appelsiinista kuoret pois terävällä veitsellä. Älä jätä yhtään valkoista appelsiineihin, ne näkyvät kiilteessä. Leikkaa ohuita viipaleita ja aseta kakun pinnalle. Mittaa kattilaan vesi, kiehauta. Lisää tämän jälkeen hyytelösokeri ja anna kiehahtaa uudelleen. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä, kunnes seos selvästi paksunee. Lusikoi tämän jälkeen appelsiiniviipaleiden pinnalle. Mikäli kiille jämähtää liikaa, voi sitä kiehauttaa uudelleen. Nosta jääkaappiin hyytymään vielä muutamaksi tunniksi.

Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoilulautaselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti