keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Shakkiruutukeksit


Shakkiruutukeksit ovat jo kauan olleet kokeiltavien reseptien listalla. Olen tehnyt näitä aikaisemminkin, oikeastaan nämä olivat ensimmäisiä keksejä, joita silloin ala-asteikäisenä kokeilin. Lopputulos ei tietenkään ollut hienon näköinen, joten ajattelin nyt monien leivontavuosien jälkeen yrittää uudelleen. Ja tälläkertaa onnistuivat! Vaikka keksitaikina on todella yksinkertainen ja vaikuttaa helpolta tehtävältä, saa näihin aikaa kulumaan mukavasti. Taikina oli erittäin murenevaista ja sitä piti käsitellä koko ajan varoen. Näitä en suosittele leipomaan päivinä, jolloin hermot on kireällä! Toisaalta näiden leipominen on mukavaa ajanvietettä, pientä askartelua. Shakkiruutukeksit olivat myös erittäin hyvän makuisia, yksinkertaisia, mutta maukkaita! Ohje on peräisin täältä.

225g margariinia
1,2dl sokeria
1tl vaniljasokeria
6dl vehnäjauhoja
3rkl kaakaojauhetta
1 kananmuna
1rkl vettä

Ota margariini ajoissa huoneenlämpöön. Vaahdota margariini ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri. Sekoita mukaan vehnäjauhot, edelleen vatkaten. Taikina näyttää muruiselta, mutta niin sen kuuluukin. Jaa taikina kahteen osaan. Mittaa toiseen osaan kaakaojauhe siivilän läpi ja sekoita tasaiseksi. Hiero molempia taikinoita kämmenillä, kunnes taikina pysyy nätisti koossa.

Kaulitse toinen puolisko taikinasta kahden muovikelmun välissä neliöksi. (18cm x 18cm). Käytä apuna viivotinta ja puukkoa/veistä, jotta saat mahdollisimman tasaiset reunat. (Tämän voi tehdä myös loppuvaiheessa, mutta työnteko helpottuu huomattavasti, jos teet sen jo nyt). Laita levy jääkaappiin jähmettymään toisen puoliskon valmistamisen ajaksi. Se tehdään samalla tavalla, kuin edellinenkin.

Leikkaa molemmat levyt (kelmun välissä) pitkää veistä ja viivotinta apuna käyttäen 2cm leveiksi suikaleiksi. Suikaleita tulee yhteensä 18 kappaletta. Siirrä levyt kelmun avulla tasaiselle alustalle (esim. leikkuulaudan päälle) ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Sekoita keskenään kananmuna ja vesi. Ota kylmenneet suikaleet jääkaapista ja kokoa keksipötköt. Laita vierekkäin yksi vaalea suikale ja yksi tumma suikale. Muista voidella kananmunalla jokainen keksipötkön yhdistymiskohta, jotta ne pysyvät toisissaan kiinni paremmin. Asettele pötköjä toistensa päälle aina vastakkaiseen järjestykseen, 3 kerroksen ajan. (Yhteensä 6 kappaletta suikaleita, 3 vaaleaa ja 3 tummaa). Yhteensä keksipötköjä tulee 3 kappaletta. Kääri jokainen erikseen tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin kylmettymään vähintään 30 minuutin ajaksi.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikkaa pötköistä ½cm levyisiä viipaleita ja nosta leivinpaperin päälle. Tässä kohtaa voit vielä siistiä mahdolliset epätasaiset kohdat pois puukon avulla. Paista uunin keskitasolla 10-12 minuuttia. Anna keksien jäähtyä kunnolla, ennenkuin siirrät niitä pois leivinpaperin päältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti