sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Vadelmainen kinuskikakku


Tutulla ohjeella tehty vadelma-kinuskikakku. Tällä kertaa tein kinuskitäytteen puolitoista kertaisena, jolloin sai kunnolla kinuskista makua. Ja hyvä että tein, sillä omasta mielestäni täytettä kuuluu olla kunnolla täytekakuissa. Tämä täyte on kyllä yksi suosikeistani, makeaa kinuskia ja kirpeitä vadelmia - NAM!

Vaikka tuttu resepti olikin, kokeilin tähän myös itselle uutta juttua. Nimittäin toffeemassaa! (resepti täältä). En ole ikinä pitänyt kaupan sokerimassoista tai marsipaanista ja monta kertaa olen meinannut tehdä fudge-karkeista tai suklaasta massan. Jostain syystä tämä on epäilyttänyt, sillä voiko hyvistä aineista saada toimivan massan kakkuun? Ja kyllähän massa toimi eikä muuttunut miksikään jääkaapissa. Joten ehdottomasti jatkossa tulee jätettyä nämä valmismassat kaupan hyllyyn.

Pahoittelut huonolaatuisista kuvista, aamu kuudelta hätäisesti otetut kuvat... :)

Pohja:
6 kananmunaa
2,25dl sokeria
1½dl vehnäjauhoja
1½dl perunajauhoja
1½tl leivinjauhetta

Kinuskikastike:
3dl kuohukermaa
2,25dl fariinisokeria

4dl vispikermaa
1dl vaniljakreemijauhetta
400g suomalaisia vadelmia

Kostutus:
jaffa / appelsiinimehu / vaniljamaito

Toffeemassa:
300g fudge-karamelleja (irtokarkkihyllystä)
1/4dl kuohukermaa

Pursotukset:
4dl kuohukermaa
200g maitorahkaa
vaniljakreemijauhetta ja sokeria maun mukaan

Koristeet:
Oranssit sokerimassaruusut

Voitele ja korppujauhoita kakkuvuoka. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään ja kaada siivilän läpi taikinan joukkoon. Kääntele aineet varovasti sekaisin nuolijan avulla. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa 35-40 minuuttia. Anna valmiin kakkupohjan jäähtyä hetki ja tämän jälkeen kumoa kakku ylösalaisin leikkuulaudan päälle. Anna jäähtyä täysin kylmäksi ja leikkaa pohja 3 osaan.

Valmista kinuskikastike. (tämän voi tehdä jo edellisenä päivänä, sillä kastikkeen täytyy olla täysin kylmää, kun se vatkataan lopuksi täytteen joukkoon). Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan. Kiehauta, älä keitä sen kauempaa. Anna jäähtyä täysin kylmäksi. Vatkaa vispikerma vaahdoksi, sekoita joukkoon vaniljakreemijauhe. Vatkaa myös kylmä kinuskikastike vaahdoksi ja yhdistä vaahdot keskenään.

Nosta ensimmäinen kakkupohja tarjoilualustalle, kostuta. Levitä pinnalle puolet kinuskitäytteestä ja 200g vadelmia. (vadelmissa ei haittaa, vaikka olisivat vielä kohmeisia, mikäli käytät pakasteita). Nosta toinen kakkulevy, kostuta. Levitä loput kinuskitäytteestä sekä vadelmista pintaan ja nosta vielä viimeinen kakkulevy, kostuta. Nosta kakku jääkaappiin hetkeksi, jotta kakku kylmettyy/jähmettyy. Tämän jälkeen on helpompi koristella.

Valmista toffeemassa. (mielellään jo edellisenä päivänä!). Laita fudget ja kerma kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes karamellit ovat sulaneet tasaiseksi seokseksi. Ota tämän jälkeen heti pois liedeltä, ettei seos sitkisty. Vuoraa astia leivinpaperilla ja kaada valmis toffeemassa siihen. Nosta jääkaappiin ja anna kovettua. Ota massa huoneenlämpöön 2-3 tuntia ennen kaulimista.

Vatkaa pursotuksia varten kerma vaahdoksi, lisää maitorahka ja maun mukaan sokeria ja vaniljakreemijauhetta. Levitä kakun pinnalle ja hieman reunoille kerma-rahkaseosta. Kaulitse toffeemassasta kakun pinnalle pyöreä levy ja nosta kakun pinnalle. Lopuksi pursota tähtityllan avulla kuviot kakun reunoille. Koristele kakun pinta sokerimassaruusuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti