sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Pizzapohja ja itsetehty tomaattikastike


Löysin kotitalosta-blogista pizzapohjan reseptin otsikolla "maailman paras pizza". Lisäksi luvattiin täydellisyyttä sekä ohutta ja rapeaa pohjaa; pakkohan sitä oli testata! Aiemmin olen pizzapohjat tehnyt tavallisiin vehnäjauhoihin, tässä ohjeessa oli durumvehnäjauhoja, jotka perinteisesti kuuluvatkin pizzapohjiin käytettäväksi.

Täydellisestä pitsapohjasta päästäänkin täydelliseen tomaattikastikkeeseen. On myös samasta blogista bongattu, alunperin Jamie Oliverin reseptejä. Vaikka näissä valmiissa tomaattipyreissä ei sinänsä mitään vikaa ole, on omatekemät kastikkeet silti paljon maukkaampia. Tomaattikastiketta tulee reipas määrä, jota on hyvä hyödyntää muussa ruuanlaitossa. Tai sen voi myös pakastaa ja käyttää seuraavina pizzapäivinä.

Testissä oli myös tämä paljon hehkutettu härkis eli härkäpapuvalmiste. Jauhelihaa muistuttava koostumus, joka sopii loistavasti kasvisruokiin tuomaan ruokaisampaa koostumusta. Murustin härkiksen pieneksi muruksi, jolloin maistui pizzan joukossa aivan jauhelihalta. Isommissa paloissa huomasi kyllä olevan härkäpapua. Jokaisella on toki useimmiten omat lempitäytteet pizzassa, mutta kannattaa myös testata uusia juttuja!

Saattaa tuntua työläältä tehdä itse pohja ja kastike, mutta lupaan että se on sen arvoista! Voittaa satavarmasti kaupan valmistuotteet.

Pizzapohjasta tulee 2kpl isompaa, pyöreää pizzaa.

Pizzapohja:
350g durumjauhoja
1pss kuivahiivaa
1tl suolaa
2rkl oliiviöljyä
2 1/4dl lämmintä vettä

Tomaattikastike:
3valkosipulin kynttä
1 nippu basilikan lehtiä
2tlk kokonaisia luumutomaatteja tölkissä
suolaa, mustapippuria, oreganoa

Sekoita jauhot, hiiva ja suola keskenään. Sekoita oliiviöljy ja vesi keskenään ja kaada kuivien aineiden sekaan. Vaivaa taikinaa 10 minuutin ajan, jotta pohjaan saadaan kunnon sitko. Anna kohota lämpöisessä paikassa tunnin ajan. Vaivaa taikinaa vielä hetki, jotta kaikki ilmakuplat ovat hävinneet. Kauli taikina ohueksi, kahdeksi pyöreäksi pizzapohjaksi leivinpaperin päälle.

Valmista tomaattikastike. Lisää kattilaan 3 lorausta oliiviöljyä, lisää kuoritut ja pilkotut valkosipulit. Valkosipuleiden saadessa hieman väriä, lisää basilikanlehdet ja luumutomaatit. Murskaa kauhan avulla tomaatteja mahdollisimman pieneksi. Mausta kastike suolalla, mustapippurilla ja oreganolla. Kiehauta ja poista kattila levyltä. Siivilöi kastike kulhoon, jolloin kastikkeesta tulee täysin sileää. Kaada kastike uudelleen kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Mausta tarvittaessa lisää.

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Laita uunipellit uuniin samalla lämpenemään.

Levitä tomaattikastiketta pizzapohjien päälle. Meillä oli pizzan täytteinä härkistä, aurajuustoa, ananasta, juustoraastetta sekä uunista tulon jälkeen rucolaa. Täytä omilla lempitäytteillä!

Ota kuumat uunipellit pois uunista ja nosta pizzat leivinpaperin kanssa kuumalle pellille. Paista 10-15 minuuttia uunin alatasolla, kunnes pizza on saanut väriä.

VINKKEJÄ TÄYDELLISEEN PIZZAAN!
- mittaa pizzapohjaa varten tulevat aineet erittäin tarkasti
- taikinan huolellinen vaivaaminen, kohottaminen sekä ilmakuplien pois vaivaaminen on erittäin tärkeää
- kaulitse pohjat erittäin ohueksi - näin saat rapean pizzan
- kuumenna uunipeltejä uunissa, joka on myös ratkaisevassa asemassa pizzan rapeuden kanssa. Pizzakivi olisi myös loistava apuväline, mikäli enemmän tykkää pizzoja valmistaa.
- älä säästele mausteita tomaattikastikkeen valmistamisessa
- äläkä myöskään pizzan täytteissä !!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti