maanantai 5. syyskuuta 2016

Porkkanasämpylät


En edes muista koska viimeksi olisi tullut leivottua sämpylöitä, porkkanasämpylöistä puhumattakaan.. Katsoin netistä sämpylöiden ohjeita, kuinka paljon raastetta taikinaan laittaisin. Suurin osa oli laittanut puolen litran taikinaan 3dl raastetta, innostuin itse laittamaan 5dl porkkanaraastetta. Porkkanasämpylät on siitä hauskoja, ettei se porkkana sieltä juurikaan maistu. Olen joskus tehnyt sämpylöitä omenamehuun tehtynä, mitenhän porkkanamehu sopisi?

Hyviä nämä jokatapauksessa olivat! :)

24kpl sämpylöitä TAI 12kpl sämpylöitä ja 1kpl vuokaleipää

5dl maitoa
50g hiivaa
3tl suolaa
5dl porkkanaraastetta
½dl öljyä
2dl grahamjauhoja
1dl kaurahiutaleita
n. 15-16dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva maidon joukkoon. Lisää suola, porkkanaraaste ja öljy, sekoita tasaiseksi. Lisää grahamjauhot ja kaurahiutaleet. Lopuksi hiivaleipäjauhoista n. 10-12dl, vaivaa taikinaa kunnolla. Taikina saa jäädä tässä vaiheessa vielä löysemmäksi. Anna taikinan kohota lämpöisessä paikassa, liinalla peiteltynä pari tuntia.

Lisää taikinaan loput jauhot. Tarvittaessa jauhoja voi vielä lisätä, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta ja käsistä. Jaa taikina kahteen osaan. Jaa toinen puoli taikinasta 12 osaan ja pyörittele sämpylöitä. Toisen osan voi tehdä vuokaleiväksi tai sämpylöiksi. Nosta sämpylät uunipellille ja anna kohota vielä tunnin verran. Paista 225 asteessa 10-20 minuuttia, uunin tehosta riippuen. Vuokaleivän paistossa menee n. 25-30 minuuttia.

VINKKI! Saat sämpylöistä parempia, kun et laita liikaa jauhoja. Varsinkin kohotusvaiheessa on hyvä jättää taikina löysemmäksi. Mielessä on hyvä pitää ohje "mitä löysempi taikina, sitä kuohkeammat sämpylät"

VINKKI! Anna taikinan kohota kunnolla, älä kiirehdi. Sekä alku-, että loppuvaiheessa.

VINKKI! Vaivaa taikinasta kunnolla ilmakuplat pois, muuten taikina kohoaa epätasaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti