maanantai 5. syyskuuta 2016

Ruusuinen omenapiirakka




Kirjoitin hetki sitten jonkin reseptin yhteyteen meidän säästösyyskuu-teemasta. Halusin tehdä omenoista jonkinlaisen piirakan, mutta tälläkertaa päätös mitä tekisin meni sen mukaan, mitä löydän kaapeista. Suurin osa piirakkaresepteistä sisältää yli 200g voita, mitä meidän kaapissa oli vain 90 grammaa. Löysinkin kinuskikissan sivuilta tämän ohjeen, josta kaikki pohjan aineet löytyi kaapeista. Jopa mantelijauhoa tasan tuo 3dl, outoa..

Täytteeseen tulikin sitten vaniljakastikkeen lisäksi valkosuklaata mitä ei kaapeista löytynytkään. Ja pidin tässäkin kohtaa pintani, enkä mennyt kauppaan sitä ostamaan. Vaikka eihän se talous kaadu 1,30€, mutta pidetään periaatteesta kiinni. Päätinkin testata onneani, että mitä tapahtuu jos laitan pelkän vaniljakastikkeen. Olisiko täyte kuinka "mauton" tai liian vetelää. Olen nimittäin tehnyt aikaisemmin vanilja-valkosuklaatäytteen, mikä on törkeän hyvää!

Loppujen lopuksi täyte maistui erittäin hyvältä ja sopi omenoiden kanssa ilman valkosuklaatakin. Pääpainohan tässä muutenkin on omenat ja vaikka valkosuklaa olisi täydellisesti tähän sopinutkin, ei se tehnyt tästä huonoa piirakkaa. Olin yllättynyt myös piirakkapohjasta miten hyvää se oli! Aion ehdottomasti tehdä uudemman kerran tällä ohjeella piirakkapohjan.

Pohja:
3dl mantelijauhoa
1dl perunajauhoja
1rkl sokeria
1tl vaniljasokeria
75g voita
1 kananmunan keltuainen

Täyte:
1ps (63g) vanhan ajan vaniljakastiketta
3dl maitoa

Omenaruusut:
5-6 isoa punaista omenaa
4tl sokeria
½dl sitruunamehua

Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää huoneenlämpöinen voi ja nypi sekaisin. Lisää lopuksi keltuainen. Voitele irtopohjainen piirakkavuoka (11 x 35 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita vaniljakastikejauhe ja maito vispilällä tasaiseksi. Nosta jääkaappiin 10 minuutiksi, kastike muuttuu paksummaksi. Levitä vaniljakastike pohjan päälle.

Pese omenat huolellisesti ja poista siemenkota. Leikkaa terävällä veitsellä ohuita viipaleita. Kaada omenaviipaleet muovikulhoon, sekoita joukkoon sokeri ja sitruunamehu. Kuumenna omenat mikrossa (n. 3 minuuttia) kunnes ne ovat pehmeitä. Tee omenoista erikokoisia ruusuja ja asettele piirakan päälle.

Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti