sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Piparikakku


Ostin syksyllä piparin mallisen vuoan, jotta näin joulun alla voisin tehdä teemaan sopivan hyydykekakun. Kaupassa törmäsin vielä Valion uusiin koristepipareihin, "piparipari" nimeltä. Piparit olivat niin söpön näköisiä ja tiesin heti missä kakussa niitä aion käyttää. Muistin, että kinuskikissa on joskus tehnyt samanlaiseen vuokaan piparikakun, joten käytin tässä samaa reseptiä. Vaikka aluksi pelkäsin vuoan suuren koon vuoksi, että puolet kakusta jää syömättä, oli kakku kuitenkin niin herkullista että sitä on enää pieni pala kaapissa jäljellä.

Pohja:
340g piparkakkuja
125g margariinia

Täyte:
6 liivatelehteä
4½dl kuohukermaa
1½dl tomusokeria
3tl piparkakkumaustetta
300g vaniljarahkaa
5 valkuaista
½dl sitruunamehua
1/4dl vettä

Kinuskikiille:
3 liivatelehteä
3dl kuohukermaa
2 1/4dl fariinisokeria

Koristeet:
1dl kermaa
sokeria maun mukaan
Valion Piparipari - keksejä

Sivele vuoan reunoille öljyä ja aseta tarjoilulautaselle.

Murskaa piparkakut muruksi. Sulata voi kattilassa ja kaada piparimurun sekaan. Painele seos vuoan pohjalle tasaisesti.

Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahdotuksen aikana joukkoon tomusokeri. Sekoita vaahtoon piparkakkumauste ja vaniljarahka. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja yhdistä kerma-rahkaseoksen kanssa. Mittaa kattilaan sitruunamehu ja vesi, kuumenna kiehuvaksi ja sulata ylimääräisestä vedestä puristetut liivatelehdet joukkoon. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon ylimääräisestä vedestä puristetut liivatelehdet. Anna seoksen hyytyä haaleaksi välillä sekoitellen. Kaada kinuskikastike täytteen päälle ja hyydytä jääkaapissa pari tuntia.

Irrota kakku vuoasta veistä apuna käyttäen.

Vatkaa koristeluita varten kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Pursota tähtityllalla pursotukset kakun reunoille. Koristele Valion piparipari-kekseillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti