lauantai 1. heinäkuuta 2017

Isot hampurilaissämpylät


Suunniteltiin juhannukseksi itsetehtyjä hampurilaisia ja päätettiin tälläkertaa valmistaa myös sämpylätaikina itse. Löysin suklaapossun blogista erinomaiselta kuullostavan ohjeen, jota päätin testata. Taikinan valmistus oli helppoa, sillä sitä ei tarvinnut kohottamisen jälkeen vaivata. Itse kohoamiseen menee jonkin verran aikaa, mutta se on sen arvoista. Näistä tulee nimittäin erittäin pehmeitä sämpylöitä, ei mitään kuivia koppuroita.

Sämpylöitä muotoillessa äiti muistutti, että tee sitten isoja sämpylöitä. Noudatin ohjetta ehkä turhankin kirjaimellisesti ja niistä tulikin niin suuria, etten itse jaksanut syödä kokonaista hampurilaista. Aluksi ne näyttivät sopivan kokoisilta, mutta taikina jatkoi kohoamista koko ajan. Jaoin taikinan 10 osaan, mutta suosittelen tekemään joko 12 isoa tai 16 pienempää hampurilaissämpylää. 

Meidän hampurilaisten välistä löytyi itsetehdyt jauhelihapihvit, tuoretta ananasta, paljon pekonia, kananmunalätty, salaattia ja mausteita. Osalta porukasta myös paistettua sipulia ja aurajuustoa. Valmistettiin sekä syötiin hampurilaiset ulkona, joten ehkä siitä syystä nämä maistui entistäkin paremmilta! 

5dl vettä
8rkl maitoa
4tl kuivahiivaa
4rkl sokeria
16dl vehnäjauhoja
3tl suolaa
4rkl pehmeää voita
2 kananmunaa

Voiteluun:
1 kananmuna
1tl vettä

Kuumenna vesi ja maito kädenlämpöiseksi, lisää joukkoon kuivahiiva ja sokeri. Jätä oleentumaan 5 minuutiksi. Sekoita vehnäjauhot ja suola keskenään, nypi joukkoon myös voi. Sekoita vesi-hiivaseokseen kananmunat ja lisää jauhojen joukkoon. Vaivaa taikinaa, kunnes se kiinteytyy. Kelmuta taikinakulho ja anna kohota reilu tunti. 

Kaada kohonnut taikina jauhoitetulle alustalle varovasti. Älä vaivaa ilmakuplia pois!! Jaa taikina 12 osaan ja muotoile uunipellille litteitä sämpylöitä. Anna kohota liinan alla toinen tunti. 

Laita kylmään uuniin kulho, jossa on 2-3dl vettä. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Poista vesikulho ja paista sämpylöitä 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Ota sämpylät pois uunista, peitä leivinliinalla ja anna jäähtyä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti