perjantai 15. joulukuuta 2017

Pehmeät piparkakut


Kuinka monen mielestä piparkakuissa parasta on raaka taikina? Valmiiden piparkakkujen tullessa uunista leijailee kotona ihana tuoksu, muutama piparkakku syödään ja keksit asetellaan kauniiseen lasipurkkiin. Siinä se lasipurkki pöydällä odottaa kevääseen saakka, jolloin nämä ihanat jouluherkut heitetään roskakoriin. Tuttua? Meillä tämä sama kaava toistuu joka vuosi.. Silti niiden tekeminen kuuluu jouluun ja aina teen myös sen taikinan itse. Vaan tällä kertaa skippasin nämä tavalliset piparkakut, kun löysin suklaapossun blogista pehmeiden piparkakkujen ohjeen!

Nämä piparkakut maistuvat vielä uunissa tullessaankin raa'alta piparkakkutaikinalta, hyvällä tavalla siis! Keksien reunat ovat kiinteytyneet, mutta sisus jää ihanan pehmeäksi, hieman tahmaiseksi. Tähän yhtenä suurena tekijänä on taikinassa käytettävä tuorejuusto sekä myös riittävän lyhyt paistoaika. Ennen uuniin laittoa keksipallot pyöritellään vielä tomusokerissa, jonka lopputuloksena piparkakkuihin tulee hieman ryppyinen ulkonäkö.

Mikäli piparkakut ovat vielä leipomatta, niin tässä erittäin hyvä resepti kokeiltavaksi!

noin 40 kappaletta

200g maustamatonta tuorejuustoa
125g voita
1dl sokeria
1,25dl fariinisokeria
1rkl tummaa siirappia
½tl suolaa
1 kananmuna
4,25dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
0,25tl ruokasoodaa
2tl kanelia
1tl inkivääriä
1tl kardemummaa
1tl neilikkaa

Lisäksi:
noin 2½dl tomusokeria

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto sekaisin, noin 1 minuutin ajan. Lisää joukkoon sokerit, siirappi ja suola, edelleen vatkaten. Lopuksi lisää kananmuna ja vatkaa voimakkaasti 2 minuutin ajan, kunnes seos on kuohkeaa. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja mausteet, lisää taikinaan varovasti käännellen. Vuoraa taikinakulho kelmulla ja anna taikinan olla yön yli jääkaapissa.

Muotoile kiinteästä taikinasta pieniä palloja. Pyörittele palloja kunnolla tomusokerissa ja asettele leivinpaperin päälle. Muista jättää riittävästi väliä, jotta keksit pääsevät leviämään rauhassa. Paista 180 asteessa noin 10 minuuttia. Keksien ei kuulu saada hirveästi väriä, vaan ne kuuluu ottaa uunista pois samantien, kun reunat ovat kiinteytyneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti