maanantai 11. joulukuuta 2017

Jouluinen vadelma-piparminttukakku


Selailin hetki sitten pinterestiä ja etsin ideoita piparminttukakkuun. Halusin vihdoin käyttää piparmintun makuisia karkkikeppejä koristelussa, tehdä hieman jouluisemman kakun. Vaikka eihän piparminttu itsessään ole mikään joulun maku, mutta karkkikepit ovat! Löysinkin monta erilaista ideaa "överikuorrutettuun" kakkuun ja sen jälkeen lähdinkin googlettelemaan hyvää reseptiä. Baking of blogista löytyikin täydellinen resepti ja myös hänen koristelu oli "överimäisen" upea! Näyttää itseasiassa meidän kakkujen koristelu tismalleen samalta, vaikka idea alun perin muualta olikin. Toki näitä överikuorrutettua juustokakkuja on netti pullollaan, inspiraatiota löytyy siis helposti!

Kirpeä vadelma toimii loistavana makuparina makean valkosuklaan ja piparmintun kanssa. Yleensä käytän juustokakuissa keksipohjaa, mutta tässä kakussa halusin testata mutakakkupohjaa. Ja toimii täydellisesti tämän kakun kanssa! Tein alkuperäisestä reseptistä puolet pienemmän mutakakkupohjan, sillä käytössäni oli 20cm kokoinen irtopohjavuoka. Kakkupohja jäi ihanan tahmaiseksi keskeltä, joten muistakaa olla paistamatta pohjaa liian kauaa! Itsellä on jäänyt jonkinlainen "kammo" kakkupohjista, yhdistettynä juustokakkuihin. Kahviloissa olen joskus erehtynyt tällaisen ostamaan ja ei kuiva kakkupohja toimi mitenkään muuten herkullisen täytteen kanssa. Alkuperäisessä ohjeessa oli vadelmatäytteessä 4 liivatelehteä, mutta täyte jäi vähän turhan moussemaiseksi. Varsinkin valmista kakkua leikatessa oli hankalaa. Laitoinkin nyt tähän ohjeeseen 5 liivatelehteä, jotta hyytyy kunnolla.

Kuorrutteena toimii ihana suklaaganache sekä paaljon karkkeja pinnalla! Kakun koristelu oli kyllä hauskaa puuhaa, sillä koristeita sai vain heitellä miten sattuu. Pitää jatkossakin tehdä koristeluja överityylillä.

Kakku on tehty 20cm kokoiseen irtopohjavuokaan

Mutakakkupohja:
1,25dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
100g voita
100g tummaa suklaata
2 kananmunaa
1dl sokeria

Vadelmatäyte:
2dl kuohukermaa
0,75dl sokeria
2tl vaniljasokeria
200g maustamatonta tuorejuustoa
300g vadelmia
5 liivatelehteä

Valkosuklaa-piparminttutäyte:
2dl kuohukermaa
1rkl sokeria
1tl vaniljasokeria
200g maustamatonta tuorejuustoa
150g valkosuklaata
2tl piparminttuaromia
3 liivatelehteä

Suklaaganache:
0,75dl kuohukermaa
150g tummaa suklaata
1rkl voita

Koristelu:
Karkkikeppejä
piparminttukarkkeja irtokarkkihyllystä
valkosuklaata

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon suklaapalat. Sekoita tasaiseksi, älä enää keitä suklaan lisäämisen jälkeen. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon vuorotellen kuivat aineet ja voi-suklaaseos. Voitele ja korppujauhoita halkaisijaltaan 20cm kokoinen irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteessa 12-15 minuuttia. Kakun kuuluu jäädä keskeltä mutakakkumaisen "raa'aksi". Anna pohjan jäähtyä.

Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja pese irtokakkuvuoka. Laita puhtaan vuoan pohjalle leivinpaperi ja reunoille reunakalvo. Aseta mutakakkupohja vuokaan.

Valmista vadelmatäyte. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon sokerit. Notkista tuorejuusto erillisessä kulhossa. Survo vadelmat soseeksi haarukan avulla (tai sauvasekoittimella). Ota soseesta reilu ½dl talteen liivatelehtiä varten. Kuumenna vadelmasose kiehuvaksi. Sulata ylimääräisestä vedestä puristetut liivatelehdet joukkoon ja kaada ohuena nauhana lopun vadelmasoseen joukkoon. Sekoita vadelmasose ja tuorejuusto keskenään, lopuksi yhdistä kermavaahdon kanssa. Kaada vadelmatäyte mutakakkupohjan päälle vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa 2-3 tuntia.

Valmista valkosuklaa-piparminttutäyte. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon sokerit. Notkista tuorejuusto erillisessä kulhossa. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla teholla ja sekoita tuorejuuston joukkoon. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi ja sulata ylimääräisestä vedestä puristetut liivatelehdet joukkoon. Kaada ohuena nauhana tuorejuusto-valkosuklaaseokseen. Sekoita lopuksi joukkoon piparminttuaromi. Yhdistä kermavaahdon kanssa. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli. Näin maut ehtivät tasaantua.

Valmista suklaaganache. Kuumenna kerma kattilassa, lisää joukkoon tummasuklaa. Sekoita tasaiseksi, älä enää keitä. Seoksen ollessa tasaista, lisää joukkoon voi. Anna ganachen hetki jäähtyä, jolloin se hieman paksuuntuu.

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Kaada hieman jäähtynyt suklaaganache kakun pintaan, aloittaen kakun keskeltä. Ganache lähtee valumaan reunoja pitkin. Koristele kakku suklaalla, karkkikepeillä ja piparminttukarkeilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti