Syksyn tulo on ihanaa aikaa, sillä silloin saa alkaa leipomaan erilaisia leivonnaisia marjoista ja omenoista. Kinuskikissan blogista löysin ihanalta kuullostavan marjapiirakan, missä oli vaniljatäytettä mukana. Kinuskikissan ohjeet eivät ole vielä ikinä pettäneet, sillä tämäkin oli suussasulavaa. Kaikenlisäksi pohjassa maistui mukavasti kardemumma ja inkivääri, suosittelen kokeilemaan!
Pohja:
150g voita tai margariinia
1dl sokeria
1 kananmuna
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1½tl kardemummaa
½tl inkivääriä
Vaniljatäyte:
3/4dl perunajauhoja
½dl sokeria
4dl kevytmaitoa
1 keltuainen
1 vaniljatanko
250g mascarponejuustoa
1 kananmuna
Marjatäyte:
5dl vadelma-mustikkasekoitusta
2rkl perunajauhoja
Koristeeksi:
sitruunamelissaa
Voitele piirakkavuoka (halkaisijaltaan 24-26cm). Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmuna edelleen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinan joukkoon. Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille jauhoja apuna käyttäen.
Valmista vaniljatäyte. Sekoita kattilassa perunajauhot ja sokeri, lisää joukkoon maito ja keltuainen. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi sisältä siemenet kattilaan. Lisää sekaan myös vaniljatangon puolikkaat. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Poista vaniljatangon puolikkaat.
Sekoita vispilällä mascarpone ja kananmuna tasaiseksi, lisää joukkoon vaniljakiisseli. Kaada vaniljatäyte pohjan päälle.
Survo marjat kulhossa haarukalla ja sekoita perunajauhot joukkoon. Lusikoi marjaseos vaniljatäytteen pinnalle tasaiseksi kerrokseksi. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja koristele sitruunamelissan lehdillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti